Dental

Estetik Diş Dolgusu

Estetik Diş Dolgusu

Estetik diş dolgusu, dişlerimizde meydana gelen estetik bozukluklarını düzenleyen dolgu türüdür. Hastaların orijinal diş rengine en yakın renkte yapılan estetikdolguya kompozit dolgu denir. Halk arasında beyaz dolgu olarak da bilinir.

Amalgam diş dolgusu halk arasında gümüş renkli olan içinde birçok metali bulunduran bir dolgu çeşididir. Amalgam dolgu genelde azı dişlerine tercih edilen bir dolgu türüdür. Kliniğimizde amalgam dolgu yapılmamaktadır.

Estetik Diş Dolgusu Nedir?

Ön dişlerdeki herhangi bir çürük veya travma nedeni ile kırık olması, estetik algıyı bozduğu için beyaz veya kompozit dolgular ile tamir edilmekteydi. Günümüz teknolojisinde artık kompozit dolguları geliştirerek çiğnemeye karşı dayanıklı hale getirilerek artık tüm dişlere rahatça uygulanmaktadır. Orijinal diş rengi ile çok yakın olması sebebiyle dışardan herhangi bir kişi bunu fark etmeyerek güzel bir estetik görünüş elde edilmiş olmaktadır.

Estetik Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Estetik diş dolgusu bir seansta bitebilecek bir tedavi yöntemidir. İlk önce hastanın acı hissetmemesi için lokal anestezi uygulanır. Acı eşiği düşük olan hastalar hekimlerinde bir buçuk anestezi yapmalarını da talep edebilir. Diş bölgesi uyuştuktan sonra ise dişteki çürük çeşitli aletler ile temizlenir. Temizlenen dişe dolgu yapılamaya başlanır, dişi pürüzlü hale getirilerek dolgunun bağlanma yüzeyi artırılır. Beyaz dolgu malzemelerini diş minesi rengine yakın olarak ve kıvam olarak hazırlanır. Daha sonra sertleşmesi sağlanır. En son olarak diş polisajlanır ve pürüzsüz bir hale getirilir.

Estetik Diş Dolgusu Hangi Durumlarda Yapılmaktadır?

Estetik diş dolgusu dişlerde meydana gelen çürüklerin giderilmesinde, kalıcı renk bozuklukları bulunan dişlerde, travma sonucu meydana gelen kırılmalarda, dişler arasında oluşan boşlukların kapatılmasında (diasteme kapama) veya diş boyunun uzatılması gibi durumlarda estetik diş dolgusu yapılmaktadır.

Estetik Diş Dolgusu Tedavi Süresi Ne Kadardır?

Estetik diş dolgusu tek seansta biten bir tedavidir. Dişin yapısına bağlı olarak saat aralığı değişmektedir. Yarım saat veya bir saat içinde genel olarak estetik diş dolgusu yapılabilmektedir. Dişte meydana gelen çürükler çok derinse, dişte kırılmalar çok fazla ise ve dolgu yapılacak diş fazla ise tedavi süresi artmaktadır. Hastalarımızın günlük hayatını etkilememek adına eğer fazla dolgu yapılacak diş var ise tek çene çalışmaktayız. Lokal anestezi sebebi ile uyuşukluk, yemek yiyememe ve sıvı gıda kullanamam gibi saatlik oluşan durumlar söz konusudur. Hastalarımızda tedavi sırasında sağ çene ve sol çene olarak dolguları ayırıyoruz ve tedavilerimizi bu şekilde gerçekleştiriyoruz.

Estetik Diş Dolgusu Düşer Mi? Hangi Durumlarda Düşer?

Evet, estetik diş dolgularının düşme ihtimali vardır. Eğer dişe fazla baskı uygulanırsa yani kabuklu yiyecekler dediğimiz fındık, fıstık gibi besinleri dişimiz ile kırmaya çalışırsak veya oluşan bir travma sonrası (trafik kazası) gibi durumlarda dolgunun düşme ihtimali vardır. Bununla birlikte hekimin doğru şekilde tüm prosedürleri yerine getirerek yaptığı bir estetik dolgu uzun yıllar ağızda kalabilmekte ve kullanılabilmektedir. Aynı zamanda bir estetik dolgunun ömrünü hastanın ağız hijyeni de belirlemektedir. Ağız hijyenine önem göstermeyen hastaların dolguları ile dişleri arasında tekrar sızıntı oluşup çürük başlayacaktır ve bu da kısa dönemde dolgunun düşmesine neden olacaktır.

Estetik Diş Dolgusunun Kullanım Süresi Ne Kadardır?

Estetik diş dolgularının belirli bir kullanım süresi yoktur. Eğer ağız sağlığınıza dikkat ederseniz ve düzenli diş kontrollerinize giderseniz uzun yıllar (10-20 yıl arasındaki süre) boyunca rahatça kullanabilirsiniz. Düzenli olarak diş temizliği yapıldığı takdirde dolguların ömrü daha da artmaktadır.